Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/unikco.dk/public_html/jlm/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5806

JLM Terapi
T: 24 91 46 07
E: info@jlmterapi.dk

Pårørende til misbruger

 

Pårørende
Fra mit mangeårige arbejde med pårørende og familier med misbrug . Hvor jeg udover at arbejde med misbrugeren har arbejdet med ægtefæller, børn, forældre og søskende til misbrugere – ved jeg, at symptomerne på mistrivsel kan være rigtig forskellige og at mange bliver overraskede når de opdager sammenhængen.
For kan man både få somatiske, relationelle, psykiske og blandede symptomer på mistrivsel af at leve med en misbruger ?.
Svaret er ja og symptomerne kan dukke op flere år efter man fx er flyttet, eller igen når der sker ændringer i livet fx ,når man som barn af en misbruger selv bliver forældre.
Rigtig mange oplever at blive forvirrede over at opleve ambivalente følelser ifht. den misbrugende- for måske oplever man både at elske og hade, undre sig over hvorfor det bliver så svært at gå, ikke tage overansvar , bevare ”dansk normallov” og holde fast i sine egne grænser og behov.
Svarene kan jo være rigtig mange , men en grundlæggende præmis er- at alle børn knytter sig til deres betydningsfulde andre uanset hvordan de bliver mødt.
Ligesom mange ægtefæller undervejs i en terapeutisk proces stifter bekendtskab med langsomt, at være blevet til en kogt frø. Hvor man intetanende og glad hopper i dejligt tempereret relations vand, der langsomt varmes op og hvor man uden at mærke det til sidst ender med at blive kogt.
Et terapeutisk forløb kan derfor gøre en kæmpe forskel på trivselkontoen i eget og nære relationers liv, hvad enten man har været barn eller ægtefælle til et misbrug. !!
At forstå hvad der foregik, hvad det er symptomerne prøver at fortælle , få tilgivet sig selv og forholdt sig til om man kan det samme med andre. Samt ikke mindst at finde cooping strategier, som måske er mere hjælpsomme end dem man selv bevidst eller ubevidst har udviklet.